High School Year Canada

First Day of School, Hurricane Earl and Party!

Ik had woensdag avond een bijeenkomst met alle exchange students van mijn school en alle scholen uit de omgeving. Daar heb ik te horen gekregen dat ik om 9.00 uur op school moest zijn. Ik heb daar ook Nica ontmoet, een Duits meisje wat bij mij in de straat woont en ook naar mijn school gaat. Mijn school heet trouwens Sir John A. Macdonald High School maar vanaf nu zal ik hem Sir John A. noemen. En ik heb daar ook kennis gemaakt met twee Braziliaanse meisjes Ana en Pracilla die ook naar Sir John A gaan. Het was wel fijn om kennis te maken met wat mensen die ook Sir John A gaan want ik vond het best wel spannend om de eerste dag naar school te gaan. Ik wist namelijk helemaal niet wat ik moest verwachten. Ik wist niet wat er van me verwacht werd, wat we de eerste dag zouden doen en ik wist niet hoe de Canadese studenten zouden zijn.
Gelukkig was ik niet de enige in huis die nerveus en zenuwachtig was voor mijn eerste schooldag want Jocelyn, mijn gastzusje van 4 jaar, ging deze week ook voor het eerst naar de grote school. Omdat mijn familie hier nog niet zo lang woont zat Jocelyn op een kleuterschool bij hun oude huis en gaan al haar vriendinnen dus naar een andere basisschool. Dat betekend dus dat Jocelyn ook echt helemaal niemand kende uit haar klas. Donderdag 2 September was allebei onze eerset school dag. Ik ben mee geweest om Jocelyn weg te brengen. Het was best wel zielig want Jocelyn moest op een gegeven moment heel erg huilen en wou Stephanie, haar moeder, niet loslaten. De docent kwam en nam haar mee maar dat was best zwaar voor Jocelyn en Stephanie om zo abrupt afscheid te nemen.

Maar toen was het op naar Sir John A. Gelukkig moest ik niet huilen. We begonnen de dag met alle exchange students die op Sir John A zitten, dus iedereen in het lokaal keek een beetje verdwaald om zich heen. We kregen eerst wat uitleg over school dingen en de dag enzo en toen kregen we een rondleiding door de school van 3 leerlingen van de Student Council (soort leerlingen raad). De school is niet heel groot en in de vorm van een banaan. Het heeft twee verdiepingen en zo'n 1000 leerlingen. De school is alleen voor leerlingen van grade 10, 11 en 12, wat betekend dat de leerlingen zo tussen de 14 en 18 jaar zijn. Na de rondleiding zouden we onze roosters krijgen maar de roostermakers op Sir John A zijn zo mogelijk nog slechter dan de roostermakers op Hageveld (mijn school in Nederland). Onze roosters waren nog niet klaar dus we moesten onszelf vermaken op een niet al te grote school waarvan alle andere leerlingen gewoon les hadden. Het was trouwens 33 graden die dag maar het voelde echt als 40 graden en omdat ze in Canada niet gewend zijn aan zo'n hitte hebben niet heel veel lokalen airconditioning. Na 1,5 uur rondslenteren en een beetje kletsen met leerlingen van de Student Council kregen we dan eindelijk ons rooster. In de zomer heb ik 8 vakken door moeten geven die ik wou volgen. Ik had gekozen voor Engels, Wiskunde, Drama, Biologie, Film&Video production, Dans, Spaan en Sociologie. 4 van de gekozen vakken krijg je de eerste helft van het jaar en de andere 4 krijg je aan het eind van het jaar. Je hebt elke dag dezelfde 4 vakken maar dan in een andere volgorde. Mijn 4 vakken voor dit semester zijn: Engels, Drama, Oceans en Global History. Oceans en Global History heb ik duidelijk niet gekozen. Ik heb in allebei de vakken wel al les gehad, en ze waren best leuk, maar ik wil ze niet houden, in ieder geval niet allebei. Oceans is een grade 11 vak wat betekend dat het heel makkelijk is voor mij, en het is al 1 van de makkelijke vakken volgens al mijn klasgenoten. Global History is wel heel leuk, ik heb een aardige docent, maar geschiedenis is nooit zo mijn ding geweest dus ik moet even kijken of deze vakken gewisseld kunnen worden naar 1 van de vakken die ik wel wou. Voor de rest van de dag heb ik gewoon het rooster gevolgd wat ik nu heb want we kunnen onze rooster niet aanpassen tot aankomende week.

Vrijdag was eigenlijk het plan dat ik met de bus naar school zou gaan maar omdat het best lastig is om uit te vinden waar de bussen komen en we al een beetje laat waren hebben mijn ouders Nica en mij naar school gebracht. Vrijdag was ook weer een super heette dag maar aan het eind van de dag kwam er een koele wind opzetten omdat s' avonds of zaterdag ochtend hurricane Earl langs zou komen. Ze hadden voorspeld dat hij heel zwaar zou zijn maar hoe dichter bij hij kwam hoe duidelijker het werd dat het niet heel ernstig zou zijn. Alleen wat zware windhozen en hevige regen. Vrijdag op school was best wel een leuke dag omdat alle Canadese studenten heel erg geïnteresseerd in je zijn omdat je nieuw bent en uit een ander land komt. Tijdens de lunch zaten we (Nica, Ana, Pracilla en ik) bij heel veel Canadese studenten en dat was heel gezellig. We zijn gelijk ook uitgenodigd door Brendan Prouse voor een feestje bij hem thuis zaterdag avond. Het is een beetje een rare jongen maar hij is heel aardig. Voor de rest moest ik die dag veel dingen regelen zoals een kluisje en schoolspullen zoals een agenda. En vrijdag was Picture Day dus ik heb mijn pasfoto laten maken voor op mijn schoolpasje.
s' Avonds heb ik Glen en Stephanie haar broer Craig geprobeerd Nederlands te leren. Dat was best wel grappig want ze kunnen de G niet uitspreken. Dus daar hebben we wel even lol om gehad.

Zaterdag was mijn eerste dag dat ik kon uitslapen, dus dat heb ik ook zeker gedaan. Maar toen ik wakker werd deed de stroom het niet door de storm. Eerst heb ik mijn kamer verbouwd en daarna moesten we onszelf een beetje vermaken zonder tv en computer, wat in de huidige tijd nog best lastig is. Ik wou eigenlijk op mijn weblog schrijven maar dat kon natuurlijk niet. In plaats daarvan heb ik wat gelezen en hebben we kaart spelletjes gedaan, wat ik natuurlijk ook leuk vind om te doen. Op een gegeven moment werd Jocelyn een beetje hyper omdat het best moeilijk is om haar zo lang te vermaken. Daarom zijn we maar even naar de Mall gegaan maar veel dingen waren daar ook dicht vanwege de storm. We zijn naar een Tim Hortons geweest en ik heb mijn eerste Tim Hortons koffie gedronken. Tim Hortons is net zoiets als Starbucks hier maar dan Canadees en bijna iedereen drinkt Tim Hortons omdat ze het beter vinden dan Starbucks. Ik ben er nog niet helemaal uit welke ik beter vind. Tim Hortons is volgens mij wel goedkoper, dus dat is al een pluspunt.

Als de stroom het deed ging het feestje bij Brendan door dus gelukkig ging om een uur of 5 de stroom weer aan. Ik heb me klaargemaakt voor het feestje bij Nica thuis. Dat was wel gezellig omdat we dan samen konden bedenken hoe we in vredesnaam gekleed moesten naar ons eerste Canadese feestje. Het feestje was echt heel erg gezellig. Brendan is echt heel erg gek maar het was zo leuk want hij ging helemaal dansen en ik hou echt van dansen dus op een gegeven moment ging gewoon iedereen mee dansen.

Vandaag, zondag, ben ik de hele dag in en rond het huis geweest. Nica heeft ook een zwembad dus we hebben bij haar gezwommen. Vandaag kan wel eens één van de laatste dagen zijn waarop ik kon zwemmen want het word hier al snel veel kouder. Nu ik dit schrijf is het al weer bijna 01.00 uur maar morgen hoef ik gelukkig niet naar school omdat het Labour Day is en dan is iedereen vrij. In Nederland is het nu bijna 6.00 uur maandag ochtend wat betekend dat ik precies een week geleden op Schiphol stond afscheid te nemen van mijn familie. Als je het naar je zin heb gaat de tijd veel sneller en dat is deze week dan ook zeker gebeurd want ik heb het gevoel dat ik al langer weg ben uit Nederland. Er is natuurlijk ook heel veel gebeurd in maar 7 dagen tijd, ik heb veel nieuwe mensen ontmoet en veel nieuwe dingen gedaan en gezien. Gelukkig heb ik, waarschijnlijk doordat ik het zo druk en naar mijn zin heb, nog geen last gehad van heimwee. Het is echt heel erg gezellig hier en mijn gastgezin is heel aardig. Ik kan het heel goed met ze vinden. En ook de vrienden die ik maak op school zijn heel aardig en leuk om mee om te gaan. Laten we hopen dat ik geen heimwee krijg en dat ik het alleen maar naar me zin ga hebben.

Met deze woorden wil ik afsluiten want ik wil nu wel graag naar bed en tegen jullie allemaal zeg ik goede morgen en een fijne dag en veel plezier op jullie werk of school of met wat jullie gaan doen vandaag.

ans rodenburg

hi iris...heerlijk wakker worden bij al die verhalen van jou en dat bij amper een week in canada. dat belooft wat deze 10 maanden, ik ga je inplannen anders mis ik te veel van al jouw belevenissen...geniet van alles en soms een beetje heimwee kan geen kwaad....anders wil je misschien niet meer terugkomen! liefdegroete uit amsterdam.

mary

Hallo Iris, alweer zo'n heel mooi en lang verhaal.
Goed te lezen dat het allemaal naar je zin gaat daar. Je maakt zeker al heel veel mee in zo,n eerste week.
Behalve je school is een hurricane in je eerste week ook heel bijzonder. Als er maar niet te veel bij jullie overkomen!!
Je tranen zullen ook wel een keer komen want na een aantal weken/maanden krijg je toch af en toe een wee gevoel, al klinkt jou verhaal met al die lieve leuke mensen om je heen super en jou kenende zal het dus allemaal wel goed komen/blijven.
Succes met je vakken, dat je krijgt wat je graag wil en weer een hele goede week.

Groetjes MaryX

wilma

Hoi Iris,

Fijn om te lezen dat je het naar de zin hebt. En natuurlijk vliegt voor jouw de tijd nu om, maar er zal ook wel eens een dag voorbij komen waarop je denkt brrrrrrrrrrrrr. Dat geeft niets en laat het over je heen komen, want wees eerlijk als je dat gevoel niet hebt zou dat ook vreemd zijn. Ik zal in ieder geval regelmatig je web-log lezen ;-)......................ook al denk ik dat dat net zoals bij Daniël de verhalen met steeds grotere tussenpozen zullen verschijnen. En dat is alleen maar goed. Je zit tenslotten NU in Canada en over 10 maanden horen we vanzelf wel al je belevenissen.

Nou Iris geniet en maak er de komende maanden wat van..... deze kans krijgt niet iedereen moet je maar denken.

Lieve groetjes Wilma xx

Isabella

Hee Iertje, haha ten eerste wil ik zeggen dat je echt goed verhalen kan schrijven! Best wel een verandering ten opzichte van je blogs op hyves een tijdje geleden hihi. Ik mis je! Heb net mijn eerste schooldag gehad, spannend. Maar het was erg leuk. Morgen weer twee hoorcolleges. Ik spreek je snel weer op skype okee? Kusje!

Michele

Hoi Iris,

Gelukkig heb je het naar je zin. Wat heerlijk zeg zo'n zwembad in de tuin. Ik hoop maar voor jou dat het nog lang mooi weer blijft en dat de lente weer snel begint. 27 kg Iertje, wat heb je allemaal mee genomen ......?
Het is wel fijn om te horen dat je het zo naar je zin hebt en dat je nu al leuke contacten hebt op school.
Hier is alles ook goed. Behalve het feit dat we jou niet zien lopen is er weinig veranderd :).
Heb je al gekookt met de kinderen daar? Caelin vond dat echt super leuk om met jou te doen.

Ik hoop dat je een fijne vrije dag hebt gehad.
Tot snel weer,
Liefs, Michele

Joop

Mooi stukkie proza zo. Leest als een spannende roman. Ik heb je net via skype gesproken toen je in de huiskamer zat met de familie daar. Ik kon echt zien en merken dat je al helemaal thuis bent daar. Geniet nog maar even lekker van het goede weer en als je dagelijks een duik in het zwembad neemt kan je zonder problemen de hele winter doorzwemmen.
Succes en tot gauw maar weer. Dikke kus en knuffel XJX

Mam

Geweldig zeg, zo'n verhaal weer. Je schrijft net zo als je vertelt. Fijn ook dat je het met de familie zo treft. We hebben ze gisteren avond even gezien en Jocelyn is vast blij met zo'n grote zus. Ik hoop dat school ook leuk wordt en dan zal je zien, 10 maanden is dan zo om. (veel te kort) Hier is het wel erg stil............ maar ach dat went ook wel hoop ik.

Maxime

hoi lieve bier. hoe is het daar? wat een leuke foto's! ziet er echt leuk uit :) en zo klinkt het ook. je schrijft net zoals je praat, veeelll. hihi maar wel super leuk om te lezen. grapjas. ik hoor het trouwens ook echt met jou stem in mijn hoofd. hier gaat alles goed, ik ben een soort zombie op school. ik let op, maak mijn huiswerk en na school werk ik enzeu. maar als de zon schijnt valt het allemaal wel mee, dan kan ik buiten zitten op de cour en ik heb wel een hele leuke klas enzo dus dat scheelt. maar in de weekenden leef ik op hihi. helaas is het weekend net weer voorbij.. maar ik vind dat de tijd echt retesnel gaat. dus al bijna weer weekend. veel plezier xxx ps. wat een shitbericht, we moeten gewoon even een keertje skypen ok! en snel!

Chris

Heeeeeeeeee liefste Ier!
Ik vind dat je goed kan schrijven, en ik ben heel blij voor je dat de allereerste week gelijk al zo supergoed bevalt, al een mooi feestje gehad enzo :D
dit berichtje blijft nu even kort, want tis laat. Had je mn mailtje wel gehad eigenlijk?
hele dikke zoen!

Carla

Hi lieverd,
Foto's zijn denk ik niet gelukt om erop te zetten, we hebben er maar drie. Wat je schrijft zit er niet allemaal bij.
X

Ria

Je schrijft super!
Gisteren met Mams gesproken, en die vertelden dat het zo stil in huis is!!!(ha,ha)

Nu tot spreeks en een dikke zoen van juul en Emma!

liefs,Ria

Marjolein

Lieverd!! Ik word blij van je leuke verhalen, maarrrrr waar blijft de volgende? Ben benieuwd wat je nu allemaal hebt meegemaakt! Ik heb me ingeschreven voor je site dus ga je vanaf nu die-hard volgen :) zullen we binnenkort skypen (nee is geen optie!)? Heel dikke kus

Mylene

Heey!
Naja ik zit een jaar in dat 'saaie' cape breton maar ik vermaak me nog best wel hoor! Haha
Tot in nl!